Relief
 

Landingslaget i Amerika

et norsk-amerikansk bygdelag

 


Velkommen, og takk for at du besøker Landingslagets hjemmeside.

Landingslaget ble grunnlagt i 1910 av en gruppe norske immigranter fra Land bygdene i Oppland fylke beliggende i sør-øst Norge.

Kommunene Nordre Land og Søndre Land ligger blant grønne skrånende enger og daler i sør-øst Norge omkring 100 miles (160 km) nord for Oslo. Den nordligste delen består av fjellandskap og strekker seg opp vest for Lilehammer, åstedet for de olympiske vinterleker i 1994. Den sørlig del består bl.a. av Randsfjorden, en meget vakker innsjø. Dokka og Hov er trivelige handels- og administrasjonssentra for de to respektive kommuner.

I dag er Land moderne, blomstrende bygder med en blanding av jordbruk og industrivirksomhet - et fint tverrsnitt av det norske bygdeliv. For over hundre og femti år siden, emigrerte tusenvis av enkeltindivider og familier til Amerika på jakt etter nye muligheter. Nå i det 20. århundre, har etterkommere på norsk og amerikansk side gjenforent sine bånd. Landingslaget er et bygdelag dedikert til å bevare den norske kulturarv, spre kunnskap om den historiske tilknytning til de norske røtter og til å fremme fellesskap blant dem som deler disse interessene.

Lars Nielsen Røste er den første bekreftede landing som kom til Amerika (1839). Omkring 70 år senere ble Landingslaget grunnlagt. Kristian Goplen (1867-1957), født i Nord-Torpa, Land, emigrerte til Wisconsin i 1885. En artikkel skrevet av Goplen i avisa Skandinaven førte til stiftelsesmøtet av Laget. Dette fant sted den 16. juni 1910, på Dania Hall i Minneapolis, Minnesota. Dagen etter ble vedtektene godkjent og styremedlemmer valgt.  Med unntak for årene under den andre verdenskrig, har Landingslagets medlemmer samlet seg minst en gang i året til stevne eller møte.

 

 

 

Landingslaget i Amerika
Copyright © 1999-2019
This page was last updated Friday December 07, 2018 16:13:24 -0600

Top of Page

Contact the Webmaster